HAYIRLI RAMAZANLAR

ULUSLARARASI MESLEK ENSTİTÜSU
Ramazan gelenekleri, Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı olan ramazanda gerçekleştirilen geleneksel pratiklerdir. Müslümanların kutsal kabul ettiği ve oruç ibadetinin yerine getirildiği ramazan ayındaki bu pratikler, Anadolu’da ramazanın birinci gününden başlayarak Ramazan Bayramı’na kadar devam eder.
Ramazan davulu ve manileri, ramazanla özdeşleşmiş geleneklerdendir ve bu geleneğin amacı, oruç tutmak isteyen kişileri sahur için uyandırmaktır. Bunun için gönüllü olan biri davulu çalar, bazen yanında birkaç kişi ile birlikte maniler eşliğinde bütün köyü ya da mahalleyi dolaşır, ramazan ayının sonunda da evlerin kapısını çalarak bahşiş toplar.
Yaygın ramazan geleneklerinden biri de iftar yemekleridir. “Hayır” amacıyla verilen iftar yemekleri, dar gelirli ya da zengin herkesin bir ay boyunca aynı yiyecekleri yiyebilmesine olanak sağlar. İftariyelikleri, çorbası, etli yemeği, baklavası, böreği, içecekleri ile iftar sofraları oldukça zengindir. Ramazan topunun atılması ile başlanan iftar yemeğinde oruç genellikle zeytin, hurma veya su ile bozulur. Ramazan ayı boyunca fırınlar “ramazan pidesi” çıkarır. Bu aya özel “güllaç” adı verilen tatlı satışları başlar.
Yorumlar